sobota, 1 maja 2010

DOMOWY TWARÓG z grzybka tybetańskiego

Domowy, kremowy twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką na śniadanie... Pycha !!!


Wiele osób marzy o zrobieniu własnego domowego twarogu, ale nie mają dostępu do mleka "prosto od krowy". Dzięki cudownym właściwościom grzybka tybetańskiego można zrobić smaczny i zdrowy twaróg z użyciem mleka UHT !!!!

Do zrobienia domowego twarożku z grzybka tybetańskiego potrzebne będą:

-garnek,
-sitko (lub płótno),
-termometr (nie jest konieczny),
-szklanka mlecznego napoju z grzybka,
-1,5 litra mleka.

Można użyć innych ilości mleka i napoju z grzybka, ważne aby zachować między nimi proporcję 6:1 (na jedną część mlecznego napoju przypada 6 części mleka).

1. Podgrzać mleko do 90 stopni Celsjusza,
dodać mleczny napój z grzybka i zamieszać. Poczekać aż twaróg oddzieli się od serwatki.

2. Odcedzić serwatkę od twarogu.
Można to zrobić za pomocą sitka, ale najlepsze jest płótno, przez które nie przelatują drobniejsze grudki twarogu.

3. Twaróg jest gotowy !
Można go przyprawić, posolić, dodać szczypiorku lub rzodkiewki i rozsmarować na kanapkach.

Smacznego !!!

Więcej informacji o grzybku na stronie
www.grzybektybetanski.pl.tl